AIDS-tukikeskus, nykyisin HIV-tukikeskus, perustettiin lokakuussa 1986. MSC Finland oli myös aktiivinen aidsin vastaisessa työssä. Huomenna on HIV-tukikeskuksen 25-vuotisjuhla.

Kun selaa vanhoja Prätkäposteja 1980-luvulta, voi huomata, miten keskeisenä asiana oli tiedottaminen aidsista. Tapahtumien keskellä oltiin jo ennen kuin ensimmäinen aids-tapaus löytyi kesällä 1983. Alkuvaiheessa tietoa saatiin suoraan aids-tutkijalta Kikka Vallelta. Kikka Vallen tutkimusryhmässä oli erityisen paljon MSC:n jäseniä.

 

Ensimmäisen kerran suomalainen aids sai kasvot, kun MSC:n pitkäaikainen puheenjohtaja Leeku Kimmel tuli julkisuuteen. Hän poseerasi lehtikuvissa yhdessä aids-tukikeskuksen johtajan Outi Lithénin kanssa. Yhteydet tukikeskukseen olivat suorat ja ongelmattomat. Takaiskujakin tuli. Leeku sai sen ajan lääkettä, joka kuitenkin synnytti aivo-ongelmia. Eräänä aamuna lehtiuutiset kertoivat: Suomen tunnetuin aids-potilas riehui poliisiasemalla. Tukikekus joutui tyynnyttelemään tunnelmia. MSC yritti pitää huolta huonossa kunnossa olevista jäsenistään. Tukikeskus auttoi taustalla.

Aids toi MSC:lle myös murheellisia aikoja. 1990 kuolivat Göran ja Leeku. Muutamaa vuotta myöhemmin kuoli sihteerinä pitkään toiminut Ilkka. Muitakin kuolleita oli, mutta he ovat jääneet MSC:n historiassa nimettömiksi yksityishenkilöiksi.

 

Yksi erikoisluku MSC:n historiassa on ns. Spartacus-rahasto. Aids-tukikeskus sai perinnön, johon kuului asunto Helsingin keskustassa. Testamentissa määriteltiin, että asuntoa on käytettävä HIV-potilaiden tukiasuntona. Määräajoin asunnontarve tarkistetaan, ja etusija annetaan asuntoa tarvitsevalle MSC:n jäsenelle. Viime keväänä alettiin todenteolla selvittää, miten rahaston säännöt on käytännössä toteutettu ja MSC sopi yhdessä Tukikeskuksen kanssa toimintaperiaatteista.