Taidehallin Tom of Finland -näyttelyn avajaiset olivat perjantaina alkuillasta. Museo oli pullollaan uteliasta kulttuuriväkeä. Tomin miehiä ei juuri näkynyt.

Avajaisvieraiden joukossa oli huomattavan paljon naisia. Juhlapuheista kävi ilmi, että Tomin elämää tutkineistakin enemmistö on ollut naisia. Avajaisissa ei häpeilty, vaan katsottiin suoraan. Ruuhkassa Tomin piirrosten yksityiskohtainen tarkastelu oli vaikeaa. Taulut oli ryhmitelty eri seinille samantyyppisten teemojen perusteella. Tarjolla on ainakin 200 teosta.

Jonkin verran esineitä näyttelyyn on saatu yksityiskokoelmista, mm. Touko Laaksosen suvulta ja hampurilaisen Uhlenhorstin gaysaunan entisen omistajan ottopojalta. Tom maalasi vuonna 1972 saunan seinälle ison freskon ja samalla ystävystyi saunanpitäjien kanssa.

Suurin osa töistä on kuitenkin Kaliforniasta Tom of Finland -säätiöltä.

Avajaistilaisuuden puheosuudet avasi taidehallin johtaja Jan Förster. Hän perusteli, miksi Tomin taide kelpaa taidemuseoon. Varsinainen jännitysmomentti oli se, kuka avaa virallisesti näyttelyn. Se paljastuu seuraavasta äänitallenteesta, jossa ensin puhuu Taidehallin johtaja ja sitten virallinen avaaja.

 

janförder-pp

 

Taidehallin johtaja jan Förster

 

pekkastrang-pp

 

Pekka Strang, joka näyttelee Tomia tekeillä olevassa elokuvassa.

Taidehallin Tom of Finland -näyttely on avoinna elokuun 7. päivään 2016 saakka. Näyttelyä ei pystytty jatkamaan elokuun loppuun, jolloin MSC Finland viettää 40-vuotisjuhliaan.

 

Sukulaiset muistelivat Toukoa ja Veliä

 

Helsingin Sanomissa oli perjantaina aamulla Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen sisarenpojan, Tapani Vinkalan haastattelu. Nyt Vinkala oli saapunut Taidehalliin näyttelyn avajaisiin. Hän muisteli Toukoa ja tämän elämänkumppania Nipaa, eli Veliä. He sukulaiset eivät silloin aikoinaan ymmärtäneet miesten suhteen laatua.

 

 

Paljon matkusteltiiin. Joillakin 50-luvun matkoilla Tomin ja Velin mukana oli myös sukulaisia. Rooman matkalla autosta varastettiin renkaita. Toisinaan Tomin vieraaksi tuli ulkomaisia, supervarakkaita ihmisiä, kuten sekin, joka ankkuroi huvijahtinsa Eteläsatamaan.

 

Touko Laaksosen säveltämän Vihmalintu -kappaleen nuotit ovat vihdoin löytyneet ja ovat nyt näyttelyn vitriinissä.

nuotit-vihmalintu-pp

Näyttelyvitriinissä on Tapani Vinkalan kotiarkistosta löytyneitä valokuvia ja Vihmalintu-kappaleen nuotit. Nuotteja on etsitty esim. Turun Lokomon näyttelyn aikaan, mutta nyt nuotit vihdoin löytyivät isosta nuottipinosta kylpyhuoneen kaapin pohjalta.

 

Pekka Jylhän suvaitsevaisuuspatsas

 

Pekka Jylhä on pikku hiljaa valmistellut Tom-aiheista patsasta, jossa varsinainen teema on suvaitsevaisuus ja rakkaus. Nyt Taidehallin ala-aulassa on näytteillä kaksi vaihtoehtoa. Molemmat on luotu monista kaksiulotteisista piirroksista ja ne on muutettu tietokoneella kolmiulotteisiksi. Sen jälkeen kone koosti pienoismallit 3D-tekniikalla. Uutta tekniikkaa ja aivan uusi ulottuvuus tällaisten patsaiden tekijöille. Pekka Jylhä suunnitteli aikoinaan mm. Kekkosen monumentin Finlandiatalon sivustalle.

 

 

pekkajylhä-merimiehetsininenlaituri-pp

Pekka Jylhä suunnittelee patsasta, jossa on Tomin miehiä. Tässä “Sininen laituri”.

 

pissaavatom-pp

 

Tämä pissaava Tomin mies voisi toimia juoma-automaattina. Kirkasta, raikasta vettä suoraan virtsaputkesta. Suomalainen Manneke piss.

Patsaalle paras paikka olisi Helsinki, mutta Tukholma käy, samoin Amerikka ja Kaarina ja moni muukin paikka.

Pekka Jylhä kertoo itse: