Tom of Finlandin tussilla piirtämässä julisteessa nahkaan pukeutunut mies näkyy saappaiden välistä.

Älä saapastele onnesi ohi

Kulttuuritalo Laikun Galleriassa 4.9–26.9.2021, Keskustori 4, Tampere

Älä saapastele onnesi ohi! on vuonna 1976 perustetun MSC Finland – Tom’s Clubin 45-vuotisjuhlanäyttely. MSC on suomalainen fetissimiesten kerho, joka on jo vuosikymmeniä tuonut yhteen erilaisista fetisseistä kiihottuvia miehiä. Juhlanäyttely Älä saapastele onnesi ohi! tuo esille kerhon omistuksessa olevaa ja sen jäsenten tekemää taidetta eri vuosikymmeniltä.

Vuosien varrella MSC:n visuaaliseen ilmeeseen ovat vaikuttaneet monet taidemaailmassa nimekkäätkin henkilöt, joista tunnetuin on Tom of Finland -nimimerkillä kansainvälisen uran tehnyt Touko Laaksonen. Tom of Finlandin teosten lisäksi näyttelyssä nähdään AIDSiin aikoinaan kuolleen Leekun teoksia sekä valokuvaaja Mikko Karekiven 2000-luvulle MSC:lle tekemää materiaalia.

Tom of Finlandin myötä suomalainen fetissikulttuuri on tullut osaksi
kansainvälistä kuvataidemaailmaa. Tom of Finlandin tuotannosta puhuttaessa usein unohdetaan, tietoisesti tai vahingossa, kuvissa esiintyvän vähemmistön oma narratiivi. Valtakulttuuria edustavalla vaniljapatriarkaatilla on ollut suuri tarve muokata Tomin teosten tulkintaa milloin karnevalistiseen suuntaan, milloin puhua hänen tuotannostaan hlbti-yhteisön itseilmaisun välineenä yleisemmällä tasolla. Tässä näyttelyssä Tomin teokset nähdään hänen oman yhteisönsä silmin. MSC:n jäsenille Tomin teokset ovat yhteisön visuaalinen muistijälki.

Näyttelyssä on esillä MSC:n Prätkäposti-lehtiä eri vuosikymmeniltä. Lehti oli kerhon perustamisesta asti MSC:n keskeisin viestintäkanava. Prätkäpostia tehtiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoleen väliin asti, jolloin kerhon internetsivut korvasivat painetun lehden tiedotusvälineenä. Prätkäpostia tehtiin uskomattomalla pieteetillä ja intohimolla. Tärkeässä osassa olivat fetissitarinat ja kuvitetut kertomukset. Näyttelyssä nähdään muun muassa Tom of Finlandin ja Leekun Prätkäpostiin tekemiä kuvituksia ja alkuperäisteoksia.

Näyttelyn on kuratoinut Antti Kauppinen. Älä saapastele onnesi ohi! on MSC Finland – Tom’s Clubin ja Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön yhteistuotanto.

Näyttelyn osana järjestetään paneelikeskustelu sekä näyttelyopastus VTS-menetelmällä. Paneelikeskustelua on mahdollisuus seurata etänä. En
ymmärrä tästä mitään! -sarjan näyttelyopastukset madaltavat kynnystä
uskaltautua taiteen äärelle ja lisäävät kuvanlukutaitoa. Kaupunkikulttuuriyksikön näyttelytoiminnan yleisötyön tavoitteena on lisätä kuvataiteen arvostusta ja lisätä sen ilmiöiden ymmärrystä.

Ti 7.9 klo 17–18.30 Puhetta fetissiestetiikasta. Fetissiestetiikka on
kiehtonut eri taiteenalojen edustajia valokuvaajista muotisuunnittelijoihin sekä elokuvantekijöistä kuvanveistäjiin. Paneelikeskustelu on osa Tom’s Club 45-vuotisjuhlanäyttelyä. Panelisteina nähdään kuraattori Antti Kauppinen, valokuvaaja Mikko Karekivi sekä Mr Fetish Finland 2016 Holter Finn. Kulttuuritalo Laikun Musiikkisali.

Ajankohtaisten rajoitusten vuoksi Gallerian ja Studion yhteinen henkilömäärä on rajattu 40 henkilöön. Pyydämme kaikilta vierailta tavallista lyhyempää avajaisvierailua. Suosittelemme myös maskin käyttöä. Tervetuloa!