Chicagossa valitaan tänään International Mr. Leather 2011. Chicagossa on muutakin kiinnostavaa, mm. nahka-arkisto ja -museo. Se täyttää tänä vuonna 20 vuotta.


Rogers Parkin vierellä Chicagossa sijaitsee nahka-arkisto ja -museo, Leather Archives & Museum (LA&M). Siellä on  näyttelytilaa, arkistoja ja auditorio. Museo keskittyy nahkaan, muihin fetisseihin ja S/M:ään, mutta muutkin vaihtoehtoiset jutut kuuluvat sen toimintapiiriin.

Arkistolla on jonkinlainen Tom of Finland -kokoelma, ja maailman suurin Etienne-kokoelma. Arkistoon on kerätty moottoripyöräklubien ja nahkaklubien historiaa. Merkittävä on myös Kris-studion vanhojen valokuvien kokoelma. Kris-studion kulta-aikaa oli 1950-luku, ja vieläkin tuon ajan eroottiset kuvat nahka- ja moottoripyörämiehistä kiertelevät netissä. Arkistolla on myös täydellinen Drummer-lehden kokoelma.

Arkistolla on nettitietojen mukaan jonkinlainen kokoelma Mineshaftin jälkeenjääneistä papereista. Mineshaft oli New Yorkin legendaarinen klubi, joka tarjosi jotain kaikille makusuunnille. Klubi oli Manhattanin länsilaidalla teollisuuskorttelissa, monessa kerroksessa. Vanhat Prätkäpostit 1980-luvulta kertovat klubista silminnäkijähavaintoja. Klubi suljettiin aidsin riehuessa pahimmillaan.

Nahka-arkiston historia alkaa elokuusta 1991. Aluksi se eli vain ideana, mutta vähitellen kokoelmaa alettiin kartuttaa. 1990-luvun puolivälissä järjestettiin jo pikku näyttelyitä International Mr. Leather -kisojen yhteyteen. Vuodesta 1997 lähtien arkistolla on ollut johtaja ja järjestäytynyttä toimintaa. Nykyiset tilat saatiin 1999. Talossa on yhteensä kahdeksan galleriaa.

Vuodesta 2005 lähtien arkistolla on ollut myös kiertävä näyttely, joka saapui ensi kertaa Euroopan mantereelle Amsterdamin Leather Priden aikaan lokakuussa 2005.

Lähes kaikki nahka-arkiston esittelemät vaikuttajahenkilöt ovat olleet amerikkalaisia. “Nahkaideologia” on vahvasti lähtöisin Amerikasta. Sinne perustettiin ensimmäiset klubit 50-luvulla ja sieltä saatiin ensimmäiset “oppikirjat” kuten Larry Townsendin The Leatherman’s Handbook (1972). Townsend itse oli sukujuuriltaan sveitsiläis-saksalainen.

*****

Euroopassa Berliinin homomuseo täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Museossa pääpaino on eurooppalaisessa homohistoriassa, joka kukoisti jo 1900-luvun alkupuolella. Suomessa homoaiheista tavaraa ja kirjallisia tuotteita kerätään Tampereen Työväenmuseon homokokoelmiin ja -arkistoon. Pieni määrä nahka- ja fetissitavaroita on jo saatu pelastetuksi museoon. MSC:n varastossa on luultavasti tavaraa, joka voitaisiin sijoittaa museoon parempaan turvaan.

*****

Nahka-arkiston lehti netissä