Joka kotiin lähetettiin muutama päivä sitten Physique Pictorial -lehti. Se on alkuperäiskappale. Lehdestä on tehty kopioita ja koko lehden historia on kolmen niteen teoksessa The Complete Reprint of Physique Pictorial I-III (Taschen 1997).

Physique Pictorialin historia alkaa vuodesta 1945, kun legendaarinen homovalokuvaaja Bob Mizer perusti Los Angelesissa AMG-valokuvausateljeen (Athletic Model Guild). Hän itse oli silloin 24-vuotias. Tuosta ajasta on wikipediassa tekstejä ja F. Valentin Hooven III on koonnut 1995 kirjan Beefcake. 1940-50-lukua kutsutaan vintagekuvien “kultakaudeksi”. Ensimmäistä kertaa nähtiin valokuvissa mieskauneutta.

AMG keskittyi miesten kuvaamiseen. Bob liikkui Los Angelesin Venice Beachilla ja loi siellä suhteita nuoriin bodareihin. Siihen aikaan siellä oli pieni pala rantaa, jota kutsuttiin Muscle Beachiksi. Kirjailija Thomas Mann kertoo, miten hän teki kävelyretkiä sinne ja nautti kauniista vartaloista. Muscle Beach alkoi saada huonoa mainetta, koska “moraali rapistui”.  Joskus 50-luvun lopulla se suljettiin. Nyt siellä jälleen on muscle beacheja, mutta niiden luonne on enemmän kaupallinen eikä eroottinen.

Useimmat Bob Mizerin kuvattavista olivat heteroja. AMG-studion nimi tuli tutuksi ja nuorukaiset joukoittain hakeutuivat valokuvaussessioihin. Aluksi studiona oli kodin vierashuone – äidin suostumuksella.  Äiti hoiti talouden ja postitukset. AMG mainosti toimintaansa sen ajan bodauslehdessä Strenth and Health ja maine kasvoi.

Vuonna 1947 talo ratsattiin ja kuvamateriaalit takavarikoitiin. Erityisesti kiinnitettiin huomio kuviin, joissa mallit olivat aika nuoria, rasvattuja tai pikkuruiset kalukukkarot olivat liian läpinäkyviä tai liian pömpöttäviä. Kovempi materiaali oli kuitenkin piilossa muualla. Monet mallit halusivat poseerata alastomina ja estottomina muutaman dollarin palkkiota vastaan. Ne kuvat pelastuivat. Mutta vähemmän paljastavista kuvista tuli kuvaajalle 6 kuukauden työleirirangaistus.

Kun Streng and health -lehteä kiellettiin julkaisemasta AMG:n mainoksia, Bob Mizer päätti vuonna 1951 perustaa oman lehden, Physique Pictorialin. Lehdessä oli valokuvia, tekstejä ja piirroksia. George Quaintace oli lehden ensimmäinen piirtäjä. Myöhemmin tulivat mm. Etienne, Tom of Finland, Art-bob, Spartacus ja monet muut.  Kolme ensimmäistä numeroa oli täynnä erilaisia mainostekstejä. Vasta neljännessä numerossa oli poseeraavia vähäpukeisia miehiä. Kaikilla oli pikkuruinen poseerauspussukka peittämässä pippeliä tai käsi oli sopivasti edessä. Takaapäin kuvattiin ilman pussukkaa.

Siihen aikaan alkoi ilmestyä muitakin poseerauslehtiä. Oli mm. Tomorrow’s Mann. Studiot möivät myös valokuvasarjoja, joissa penis oli peitetty mustalla värillä. Väri lähti pois raaputtamalla. Physique Pictorialin erityisominaisuus on pienellä präntätty teksti. Niissä teksteissä on kuvauksia malleista ja mukana on uutisia, nekin kuin salakielellä, melko ympäripyöreästi, mutta aihepiiriä tunteva ymmärsi. Bob Mizer seurasi tarkkaan, mitä maassa tapahtui.

Tom of Finland lähetti ensimmäiset kuvansa lehdelle kevätnumeroon 1957. Siitä alkoi Tomin kansainvälinen ura. Ensimmäisessä lehdessä on kaksi kuva suomalaista tukkijätkistä.

Physique Pictorial -lehteä sai 1960-luvun alkupuolella myös Helsingin rautatieaseman lehtikioskista. Muitakin poseerauslehtiä alkoi ilmaantua mm. Suomalaisen kirjakaupan lehtihyllyyn. Olisi kiinnostava tietää, ketkä olivat näin valistuneita tavaran tilaajia Rautakirjassa.

Tammikuun 1969 numero oli ensimmäinen, josta olivat kadonneet kaikki poseerauspussukat. Nyt sai vapaasti näyttää levossa olevaa penistä. Ja vaikka se ei olisikaan ollut täysin levossa, sen piti olla ainakin alaspäin roikkuva. Samoihin aikoihin Suuomessakin annettiin tarkkoja ohjeita, missä kulmassa kalu saa valokuvissa olla suomalaislehdissä, Kallessa ja muissa.

Bob Mizer kuoli vuonna 1992. Hän oli tämän alan pioneeri. Physique Pictorial -lehdistä tuli keräilyesineitä. Valokuvaaja Dennis Bell osti 2000-luvulla koko AMG:n tuotannon, ja hänestä on tullut sen perinnön vaalija.

 

Kuvat: 1950-luvun lehdissä oli selkeinä teemoina prätkät, merimiehet ja cowboyt/intiaanit.

amg3

amgcowcboyt

amg2merimiehet