MSC Finland by Tom of Finland

Pop-up-näyttely Alakulttuurikeskus Loukossa 21.-23.8.

Tom of Finlandin tuotannon aiheena ja kiitollisena yleisönä oli ja on edelleen häntä ympäröinyt fetissimiesten yhteisö. Suomalainen, pohjoismainen, eurooppalainen ja kansainvälinen nahka-ja fetissimiesten maailma toimi sinä inspiraation lähteenä, josta Tom ammensi ideoita tuotantoonsa.

Tomin oma kerho oli vuonna 1976 perustettu suomalainen MSC Finland – Tom’s Club. Edelleen aktiivisen kerhon kuudelle eri vuosikymmenelle ulottunut taival on hengästyttävä kavalkadi kiinnostavia taiteilijoita ja visuaalisia tarinankertojia. Kerhon alkuvuosikymmenten julisteet syntyivät pitkälti Tomin työhuoneella.

Alakulttuurikeskus Loukkoon toteutetussa pop-up-näyttelyssä on esillä kolmen eri julisteen työstövaiheita. Julisteita tehdessään Tomille ominaista oli  poptaiteesta tuttu toisteisuus. Aikakautensa reprotekniikan luomat mahdollisuudet näkyvät hänen tavassaan työskennellä. Kolmen eri julisteen syntyprosesseissa koppalakin alainen maailma vaihtuu, mutta asteittain ja aina jotain uuteen teokseen lisäten.

Teoksia tulee mennä lähelle, jotta näkee, mikä on taiteilijan alkuperäistä uutta luovaa tussityötä, mikä painosta tullutta printtiä. Teoksen ja kopion välinen raja hämärtyy.

Kaikki ovat alkuperäistä Tomia, kaikki on MSC:lle tehtyä fetissiesteettistä visuaalisuutta.