Ennen torstai-illan Get together -partya puhuttiin Hugo’s Roomissa MSC Finlandin historiasta.  Yhtäjaksoisesti on toimittu 35 vuotta. Seta perustettiin vain runsas vuosi ennen MSC:tä.

 

Psyken ja Setan perustaminen

 

Jussi on yksi Setan perustajajäsenistä. Hän on toiminut mm. Setan sosiaalisihteerinä, ja sitä kautta hän joutui syventymään mm. aidsin aiheuttamaan kriisitilanteeseen. Mutta ensin 60-lukua. Silloin kehittyi monia ihmisoikeusjärjestöjä – Yhdistys 9 ajoi naisten asiaa, Marraskuun liike ajoi marginaaliin sosiaalisten syiden takia joutuneiden asiaa. Näiden ryhmien sisällä syntyi myös Toisen Säteen ryhmä. Siinä oli homoja ja heteroita ja ryhmä otti esiin seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät kysymykset vuonna 1968. Vuonna 1969 perustettiin keskusteluseura Psyke. Siihen aikaan sääntöihin ei voinut laittaa, että ajetaan homoseksuaalisten ihmisten oikeuksia, koska se olisi ollut lainvastaista. Oli vain keskusteluseura, joka perusti klubin Kalevankadulle. Se oli alku suomalaiselle homoliikkeelle. Yrityksiä oli ollut jo 50-luvulla, mutta nyt ensi kertaa saatiin järjestö.

Lainsäädäntö oli 1960-luvulla murroksessa ja alettiin puhua seksuaalioikeuksista. Esim. aborttilainsäädäntö oli Suomessa erittäin tarkka. Tehtiin paljon laittomia abortteja. Mitään seksuaalivalistusta ei juuri ollut. 60-luvun lopulla lähti tämä seksuaalisuuteen liittyvä ihmisoikeustoiminta liikkeelle.

Homoseksuaalisuus oli ollut rikoslaissa kriminalisoitu. 1950-luvulla ihmisiä joutui vankilaan ja monia kastroitiin. Sellainen rangastus tuli erityisesti, jos oli ollut kontaktia nuorempiin henkilöihin. 60-luvulla vankilatuomioita ei enää tullut, mutta 60-luvun lopulla uusittiin lainsäädäntöä. 1971  homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista, mutta jäljelle jäi korkeampi suojaikäraja homosuhteissa sekä kehotuskielto, joka käytännössä kielsi homoseksuaalisuudesta puhumisen positiivisessa sävyssä. Se oli sensuurilaki.

1974 Jussi oli mukana perustamassa Setaa. Miksi Psyken rinnalle tarvittiin Setaaa? Haluttiin enemmän yhteiskunnallista vaikuttamista. Psyken toiminta oli kapeampaa. Seta halusi mm. poistaa homoseksuaalisuuden sairausluokituksesta. Vuonna 1981 homoseksuaalisuus poistettiin sairauksien listalta. Tänä vuonna 2011 keväällä poistuivat sairauksien listalta fetissit ja sado-masoksimi, joten aika pitkä tie on kuljettu.

 

Mikä oli Halosen osuus? Kun Seta perustettiin, Halonen oli SAK:n juristi. SAK:sta ei löytynyt miestä, joka olisi käynyt puolustamaan homojen ja lesbojen oikeuksia.  Löytyi naisjuristi, Tarja Halonen. Hän tuli ensimmäisiin paneeleihin vuosina 1974-75. Hän on ihmisoikeusihminen, ei lesbo.

 

MSC Finland syntyi

 

MSC:tä valmisteltiiin vuonna 1975 ja perustamiskokous oli helmikuussa 1976. Mallia  oli saatu Ruotsista. Matti kertoi, miten MSC alkuvuosina kokoonnuttiin yksityistiloissa ja erilaisissa ravintoloissa. Oltiin mm. Kultakauhassa Ratakadulla ja Ruoholahden Kantiksen kellarissa (siellä Tomi näytti kaitafilmejä). Paikalla oli n. 25 ihmistä. Kokoonnuttiin myös Kirjalla, mutta  se päättyi surullisesti. Lehdistö kertoi pöydillä hyppimisestä ja se paikka loppui siihen.

 

Oma kerhotila

 

Pertti tuli mukaan 1980-luvun alussa. Pian sen jälkeen saatiin ensimmäinen oma kerhotila. Oli paljon aktiivisuutta ja kerhotilaan kehiteltiin monenlaista pientä ohjelmaa. Oli sisutustalkoita, julistenäyttely, ensimmäiset Mr. Leather Finland -kisat, ja vietettiin pikkujouluja ja vappuja.

 

img_2291

 

AIDS tuli kuvioihin

 

1983 tuli Suomeen aids. Elämä muuttui. Oli mm. luovuttava promiskuiteetista. Tämä oli iso askel takaisinpäin. Jussi muistaa, miten esim. uimastadionilla ihmiset sinä kesänä 1983 olivat paniikissa. Ei tiedetty taudin aiheuttajaa ja oireetkin olivat aika epämääräisiä.

Jussi oli vetämässä Setan terveysryhmää ja hän pääsi lääkintöhallituksen aids-työryhmään. Aids-politiikkaa tehtiin niin, että oli nuoria lääkäreitä (Valle, Vaheri, Suni) ja ratkaisuksi ehdotettiin ,että tehdään laajoja väestöön kohdistuvia testejä. Sitten tehdään rekisteri tartunnansaaneista. Jäljitetään muita tartunnansaaneita. Se olisi ollut kovaa kontrollipoliitiikkaa.

Setalla oli toisenlainen näkemys: ei kontrollia vaan tietoa ja vastuuta ihmisille itselleen. Perustettiin aids-tukikeskus ja se tarjosi anonyymit testit. Suomessa liberaali linja meni läpi. Siihen vaikuttivat muutamat henkilöt, mm. Martti Lindqvist, Rolf Nevanlinna (Veripalvelun päällikkö) ja Jussi Huttunen (KTL:n toiminnanjohtaja). Jussi Huttunen sanoi Setalle: Perustakaa te se paikka, jossa testit otetaan. Näin syntyi suomalainen aids-politiikka, joka on ollut hyvin tuloksellinen.

MSC ja Seta tekivät hyvää yhteistyötä. MSC oli aktiivinen. Jussi kertoi tutustuneensa Tom of Finlandiin niin, että hän oli Vilhovuoren kerhotilassa kertomassa aids-tilanteesta ja siellä oli myös Tom.

 

Pertti kertoi, miten hän oli aids-tukikeksuksen puhelinpalvelussa aika paljon vuodesta 1986 alkaen. Hän oli myös tukihenkilönä. Tukihenkilöä kutsuttiin apuun erilaisissa tilanteissa. Oli autettava sairaalaan tai kotiin, oli oltava seurana, kun tehtiin vaikeita tieteellisiä tutkimuksia, esim. erilaisia koepaloa ja tähystyksiä, joiden jälkeen ei moneen tuntiin saanut liikkua.

AIDS koetteli myös MSC:tä. Vuoden 1990 jälkeen lyhyessä ajassa kuolivat Nenne ja Leeku ja myöhemmin 1990-luvulla sihteeri Ilkka. Mitään tehoavaa lääkitystä ei ollut.

Matti kertoi, että tilastonikkarit laskivat, miten aidsin määrä kaksinkertaistuu aina puolessa vuodessa. Tietenkin se herätti kauhua. MSC:n arkiseen toimintaan aids ei paljonkaan vaikuttanut. Oltiin aika valistunutta porukkaa.

 

Kerho avautui ulospäin

 

Magnus tuli vahvasti mukaan 1990. MSC liittyi Setan jäsenjärjestöksi. Lisäksi oltiin mukana mm. erotiikkamessuilla ja sitä kautta tuli paljon julkisuutta. Edelleen MSC:n varastossa on pieni liikuteltava näyttelyosasto. Magnus itse oli tv:ssä, radiossa ja lehdissä.

Magnuksen mukaan julkisuuteen tulo alkoi, kun valmistui Tomia käsittelevä elokuva ja oli näyttely ja elämänkertakirja. Hän oli mukana radiolähetyksessä, tv3:n uutisissa, tv-nyttissä ja söndagsöppetissä.

 

Magnus kuvasi julkisuuteen tulon näin PP:ssä vuonna 1990

mscennejanyt

 

 

Kerhotilat

 

Ensimmäinen kerhotila saatiin 1983 Vilhovuorenkadulta. Tapsa kertoi, että se oli aika suuri tila, tosin matala. Kun taloyhtiö sai tietää kerhon luonteesta, tuli häätö. Tuli parin kuukauden tauko ja sitten saatiin tila Pihlajatieltä. Se oli 1987 ja se tila sisustettiin kunnolla.

1984 alkaen alkoi tulla homoravintoloita. Gay Gambribnin yhteyteen rakennettiin Company Bar, nahkahenkinen erillinen baari. Ihmiset eivät enää halunneet lähteä kerhotiloihin Taka-Töölöön. Oli löydettävä tila läheltä muita homopaikkoja. Löydettiin autotalli Kalevankadulta. Siellä oli tilaa n. sata neliötä. Sen sisustamiseen tehtiin paljon työtä. Oli pimeä huone, suihku, yms. Se oli kerhon paras oma tila. Seuraava tila Punavuoressa ei ollut yhtä hyvä.

 

Pihlajatien kerhotila oli tämän talon kellarissa

 

pihlajatiekerho

 

Poliisi teki kaksi kertaa ratsian Kalevankadulle. Koska siellä asusti moottoripyöräkerho, niin se tila piti aika ajoin ratsata. Baarin pitäjä Riku hoiti ne tilanteet uskomattoman hienosti. Hän päästi poliisit sisään sillä ehdolla, että ihmiset saavat poistua yksitellen.

Kalevankadun kerhotilaan mentiin pihan kautta

 

kalevankatu46kerho

 

Punavuoren kerhotilan ratsia pääsi iltalehtiin. Se oli 2000-luvun puolella. Tapsakin oli sen takia käräjillä. Tiloista oli löytynyt viinapullo ja epäiltiin salakapakkaa. Rangaistus jäi vähäseksi.

 

Pete oli ovimiehenä, kun ratsia alkoi. Hän avasi oven ja oven takana oli lauma poliiseja. Pete veti oven kiinni. Kun myöhemmin poliisit olivat sisällä, Pete oli ensimmäinen, joka pantiin käsirautoihin. Kaikki vastuuhenkilöt joutuivat poliisilaitokselle. Vieraat pääsivät ulos. Kerhotila menetettiin sen ratsian jälkeen.

 

 

Mikä oli kerhohuoneiston käyttötarkoitus?

 

Keskutelutilaisuuden puheenjohtaja halusi tietää, mihin omaa kerhotilaa tarvittiin? Mitä siellä kerhotiloissa tehtiin?  Totaalinen hiljaisuus. Kukaan kerhotiloissa käynyt ei oikein muistanut tai halunnut valottaa asiaa. Vihdoin Matti vähän kertoi slingitiloista, pimiöistä, auditorion kaltaisesta filmien katsomispaikasta, yms. Sellaisia ei voi olla, jos kerhoiltoja pidetään ravintoloissa.

 

 

Kerhotiloissa voi pitää eksklusiivisia pikkujouluja. Jokaiselle on oma pipari.

 

img_2303

 

Kun kassa katosi

 

Kaikkiaan kolme kertaa kerhon rahat kavallettiin. 2001 menetettiin kerhotila ja rahat oli viety. Miten toiminta silloin sujui? Yksi kerhon jäsen antoi kerholle lainarahaa suuren summan. Näin selvittiin eteenpäin. Finlandization järjestettiin joka vuosi. Tilanne oli kuitenkin sillä tavoin kriittinen, että yhdistyksen hallitukseen ei saatu riittävästi jäseniä.

 

 

Eurooppalaista yhteistyötä

 

Vuonna 2004 tuli Helsinkiin ECMC:n vuosikokous ja suuri määrä ulkomaisia delegaatioita. Kaapelitehtaan pannuhallisssa valittiin myös Mr Leather Europe. Tämän juhlan budjetti oli 50 000 euroa. Kassassa oli ennen juhlia 5 euroa.

Seuraavana vuonna oli Suomessa Bike Run.  Niistä selvittiin tlaoudellisesti. Vuonna 2006 MSC täytti 30 vuotta. Bileet olivat hieman normaalia näyttävämmät.

 

Bike Run suomalaismaisemissa

 

img_2300

 

Jäsenmäärät

 

Eniten jäseniä oli silloin, kun yhdistyksellä oli oma kerhotila. Parhaimmillaan jäseniä oli lähes 250. Nyt jäsenmäärä on n. 180. Nyt on selvästi noususuhdanteen aikaa.