Huomisesta alkaen 5.-9.9.2012 kokoontuu Berliiniiin yhdeksättä kertaa tuhansia nahka- ja fetissimiehiä ja –naisia Folsom Europe –tapahtumaan.

folsom

 

Tapahtuma sai alkunsa San Franciscossa 28 vuotta sitten. Se oli pahinta aids-aikaa. Amerikkalaista Folsom Street Fairia vietetään syyskuun viimeisenä viikonloppuna, ja siitä on muodostunut maailman suurin nahka- ja fetissitapahtuma. Nimi tulee Folsom-kadusta, joka on ulkoilmatapahtuman päänäyttämönä. Noin parin kilometrin matkalla Folsom-kadulla ja sen sivukaduilla on erilaisia tapahtumia ja myynti- ja infokioskeja.

 

Berliinissä syntyi vuonna 2004 rohkea idea: Eurooppaankin on saatava Folsom-viikonloppu. Monet nauroivat ja tyrmäsivät ajatuksen, toiset olivat epäröiviä ja vain pieni aktiivi joukko uskoi ideaan. Ensimmäinen Folsom Europe pidettiin jo syksyllä 2004 Berliinin Fuggerstrassen ympärillä. Tukea tapahtumalle saatiin Berliinin pormestarilta Klaus Wowereitilta ja San Franciscon pormestarilta Gavin Newsomelta. Tänä vuonnakin Wowereit on kirjoittanut ohjelmalehteen tervehdyksensä juhlakansalle. Muutama vuosi sitten Wowereit yritettiin saattaa huonoon valoon Folsom-tervehdyksensä takia, mutta se  yritys kuivui kokoon, kun Wowereit kertoi, miten suuresta matkailutapahtumasta on kysymys.

 

Folsom Europea järjestää oma yhdistys, mutta mukana on alusta alkaen ollut saksalaisten nahkakerhojen katto-organisaatio LFC. Näkyvästi ovat mukana myös ”nunnajärjestön” Perpetuellen Indulgenz hunnutetut ja vahvasti meikatut jäsenet. Pyrkimyksenä on kerätä varoja hyväntekeväisyyteen eli aids-työhön.

 

Siveyssäännöt ovat joka vuosi puhuttaneet. San Franciscossa alastomuus ei ole laitonta, mutta julkinen sukupuoliyhdyntä on. Berliinissä on tarkempaa. Tapahtuma on keskellä asuinkortteleita, ja viime vuosina juhlaväkeä on kehotettu kunnioittamaan alueen asukkaita. Mottona RESPECT. Tänä vuonna siisteyskampanja jatkuu: ei paljaita sukuelimiä, ei huumeita eikä kuseksita asukkaiden pihoille tai porttigongeihin.

 

Suomesta on joka vuosi ollut väkeä Berliinin Folsomissa. Toritapahtuma on kuitenkin niin suuri, että siellä ei välttämättä törmää muihin suomalaisiin.

 

(kirjoitettu 4.9.2012)