Pelle, SLM Stockholmin puheenjohtaja on ensimmäistä vuotta presidenttivakanssilla. Hallituksessa hän ehti olla neljä vuotta. Toinen haastateltava on Miki, joka vastaa talousasioista.

SLM Stockholm perustettiin 36 vuotta sitten. Se on siis vuotta vanhempi kuin MSC Finland. Jäseniä on n. 800. Suurin osa heistä on “täysjäseniä” eli ECMC-jäseniä. Pieni joukko on hankkinut tilapäisen, kuukauden jäsenyyden.

SLM Stockholmilla on oma klubitila, joka on luonteeltaan lähinnä pubi. Ravintolakeittiötä ei ole. Tarjoiltava ruoka on mikroaaltouunissa lämmitettyä valmisruokaa. Alkoholinmyyntilupa on saatu viranomaisilta, ja viranomaiset tekevät ennalta ilmoittamatta tarkastuskäyntejä useita kertoja vuodessa. Viranomaisten kanssa ei ole ollut ongelmia. Viranomaiset tarkistavat monia asioita käynneillään: kuitit, hätäuloskäynnit, paikalla olevien humalatila, noudatetaanko ikärajoja, jne.

Tukholman klubi on tavallisessa kerrostalossa, autotallissa. Siellä on n. 200 neliötä tilaa. Takana on vielä lisätilaa henkilökunnan käyttöön ja varastoksi. Yhden asukkaan kanssa on ollut meluongelmia. Musiikin tasoa on aina laskettu, kun tämä asukas valittaa.

Klubi on lähellä Mariatorgetia Tukholman Söderin kaupunginosassa. Mariatorgetin alueesta on muodostunut Tukholmaan eräänlainen gay-kaupunginosa.

Kaikki työ klubilla tehdään vapaaehtoisvoimin. Henkilökuntaryhmässä on noin 40 aktiivisesti toimivaa henkilöä. Monet heistä työskentelevät niin usein, että jotkut luulevat heitä palkatuiksi työntekijöiksi. Lisää väkeä toivotaan pubin toiminnan pyörittämiseen. Klubi on avoinna kolmena iltana: keskiviikkona 19-23, perjantaina 22-02, lauantaina 22-02. Sunnuntai-iltaisin on teemailtoja melkein joka sunnuntai. Jotkut jäsenet vetävät näitä teemailtoja ja hoitelevat käytännön järjestelyt. SLM:n hallitus ei puutu niihin.

Klubilla käy aika paljon ihmisiä. Paras päivä on lauantai, 100-140 kävijää. Perjantai-iltaisin käy 40-50 henkeä, joskus 70-80. Keskiviikko on hiljaisin, 10-15 kävijää. Miki kertoo, että toiminta tuottaa voittoa, mutta se voitto investoidaan takaisin jäsenille ja klubitilaan.

Sitten pari kysymystä aivan eri teemoista. Mikä on mielestänne Pohjoismaiden gay-pääkaupunki?

Pellen mielestä se on Tukholma, Kööpenhamina on kakkossijalla. Hän ei ole vielä ehtinyt kunnolla tutustua Helsingin tarjontaan. Eilen hän teki kävelykierroksen, mutta ei ehtinyt paljon syvnetyä. Tämä on ensimmäinen kerta Helsingissä. Hän lupaa tulla vielä takaisin.

Myös Mikin mielestä Tukholma on ykkönen. Helsinki on uusi kokemus. Hänkään ei ole käynyt täällä aikaisemmin.

Sitten toinen kysymys: Kuningasperheen ympärillä kiehuvat skandaalit. Sanokaa jokin kommentti.

Pelle sanoo pitävänsä kuninkaasta. Kuningas saa tehdä mitä haluaa. On kiva, että kuninkaallakin on hauskaa. Pelle sanoo olevansa kuningasvallan kannattaja, rojalisti. Miki sanoo olevansa traditioiden puolella. On hienoa, että maassa yhä on kuningashuone. Viktoria on huippu, hänestä tulee hyvä kruununperijä. Miki täydentää: Ja hän on hyvin lahjakas.

 

Haastattelu tehtiin lauantaina 21.5.2011 klo 18.45.